Isnin, 26 Oktober 2009

Saudara Vantage - KH Bailey & Son Ltd.

Since papa bz nak siapkan assignment : aku & khairan buat opis sndri - acara mengemas umah - teringat aku raya last year (2008) xde pun persiapan utk raya due aku preggy khairan 7 mnths-rasa2nya dah lama `country basket` ni tersadai dlm kotak. Yg ni Copy flower motif - GOLD HARVEST
Aku suka coz ade bapa, mak & anaknya : masa tu ia jual asing2 tp aku dah falling love; less pun kedekutnya 20% = aku pun katup mata je ... cilok je la


Yg ni saiz maknya



Yang ni anaknya - bole trace dr tangkainya

Khamis, 22 Oktober 2009

KhaiRan & Kak Long

Kenangan yg tinggal bersama nilai yang membawa ke akhirat
Bersama kurniaan yg tinggi jasanya
Bukan yg boleh diganti dengan wang ringgit
Kasih sayang yang dipupuk sebagai 1 keluarga


kasut merah yg pertama

jalan -jalan gi MV~papa berminat ngan kasut merah yg bersaiz comel ni. seblom ni klu kuar berjalan khairan siap ngan berstokin je di atas sbb blum smpi tahap pembelajaran berjalan. ade gak cuba cari pre-walker shoe tp nmpknya.. yang ade cuma utk girls aje..huaaa
Besoknya,kebetulan ade jemputan beraya kat umah tok anjang, pe lagi masa ni la nak bergaya ngan kasut baru siap baju & seluar yg sama kaler tu : aku pun sempat gak snap 1 gambar ,siap kat tepi katil lg-nasib baikla tak tergelincirkan - STEADY, Khairan.



Rabu, 21 Oktober 2009

Inglish Romantika tumpang duduk *^*

Since khairan dah kebah dr demamnya-aku kuar sat gi Amcorp, rasa nak berjln2-lgpun papa bawa khairan gi umah tok anjang (beraya) ~ smpi Amcorp : best juga tego bazaar ni + klu de yg berkenaan: tapau aje bawa balik. tetiba je aku nmpk kat romantika ade chinaware motif flower yg baru~
Yang ni paling klasik-klu vantage:F2 vintage pink tp klu ciplak punya : summertime pink

Yang paling lastest-F22 strawberry rose tp klu ciplak punya : strawberry cream


############


aku-cam biasala x sah klu tak cilok ...hihihihi= nmpknya terpaksa la sharing *kondo* nga vantage ~

aku cilok teaset + dessert plate + isabella pitcher set

{ punyala aku suka ... gumbira, tak ingat dunia }












nilah *kondo* tmpt TOYS aku duduk-nmpk dah fully occuppied *^*
ni blum masuk lg RA ... kena cari banglo la nmpknya ..huahuahua

Muahhhhh



Khamis, 15 Oktober 2009

Khairan dengan 39


Wajah wajah anakanda seblum fever 39 temp


Khairan fever lg ... papa pun dah serius ni ...dah tahap gaban : panas badan 39 temp ... gitu semangat kentalnya khairan melawan demam.Atiku gitu terharu sekali melihat wajah & susuk tubuhnya melawan demam - ngan keizinan Allah-diusia 9 bulan khairan sudah ade 2 btg gigi, dah mula merangkak, bole duduk sendri & berdiri sambil melangkah 2,3 tapak ( 4 in 1 ) - justru itu .... turun 2 kg berat khairan ...huhuhuhu .







dalam bab penyusuan: aku berjaya gak smpi ke tahap ultraman ni (dah 10 bulan rupanya). bertuahnya aku dpt menyusu badan utk khairan. semoga Allah akan memberikan rezeki yg berlipat ganda & merahmati kami ber2. lgpun susu ibu ni kaya ngan pelbagai ramuan rahsia utk ditambh lg ngan kasih sayang seore ibu nescaya bayi akan mendapat zat yg sepatutnya utk proses penyembuhan & pembesaran ... cam doctor plak aku ni ... saja nak sharing ngan apa yg aku dah lalui ...



aku ni selalu happy & positif: yg ni doc aku slalu nasihatkan- bila nak menyusukan bayi, si ibu kena relax, jiwa kena aman... x nak stress katanya. Ibu2 yg baru melahirkan bayi - kena menjiwai masa yg begitu berharga dlm diri, insyaAllah ngan kasih & doa seore ibu akan lancar penyusuan ibu utk bayinya. ternyata teknik tersebut membuahkan hasil - disamping tu juga aku ni displin dlm bab2 penyusuan & pemakanan utk penambahan air susu sbb itu timetable pemakanan aku selalu top 5 ...

SOUP - dlm masa berpantang till now, kira menu utamaku tu utk memperbanyakkan air susu - ia disertai : celery, lobak putih, carrot, tomato,potatoes dan x lupa juga tuk protein: kena ade daging putih la, biasanya aku makan ngan ayam atau tenggiri goreng ...nyum3

Quakers Oats - yg ni petua-aku dpt dr kenalan. dia susukan anaknya smpi 4 tahun ... superb = wlupun dia bekerja ... CAYA la.

MILK - yg ni wajibla lgpun hubby slalu blikan 2 dozen jadi ... daily, aku mesti minum dlm 500ml. susu yg murah je - fresh milk:GOOD DAYS ...

FRUITS - ikut pd masa...klu free-bole la gi nite market, biasanya aku bantai pisang emas tuk bagi khairan x kena sembelit, klu tak- grape...baik tuk minda, biarla excellent pembentukkan otaknya.

MINERAL - yg ni free...air masak, x payah ade sukatan - biasanya aku minum gak milo & horlick...utk bykkan kalsium dan baik tuk tulang ... HOHOHO...



Utk khairan - begitu wangi & indahnya bunga raja-camtu la rutin mama dlm membesarkan khairan with caring, loving=full attention from mama & papa. aku pun xde la pakar sgt-anak pun br 1 tp pe yg aku lalui:1 pengalaman yg tinggi nilainya.ade gak part2 yg tension tp klu diingatkan semula ngan keseronakkan yg natural ni - terpacarnya cahaya kebahagiaan disaat2 mama & papa membelai khairan.nmpknya pabila khairan dh besar nnt-jgn dilupakan mama & papa- jadi anak yg soleh & berjaya di dunia & akhirat.




Gitu la aku bila melalui perjalanan bersama khairan demam 39. wlupun x byk ragam tp sayu hatiku melihat keadaannya. rasa beruntung kerana penawar yg aku beri adalah air susu, berkat doa papa khairan & kasih sayang membuatkan khairan cepat sembuh. so aku nak hangerkan dlm ingatkan diri ku:

>:what the best gift from Allah is air susu ibu yg memang sediaadanya bagi seore ibu menyusui bayinya:<

Isnin, 5 Oktober 2009

.. Seminggu Raya Yang Hip Hop ..

Seminggu yg teramat2 *busy* smpi aku rasa btul2 exhausted but amazed & wonderful experiences aku rasakan. Kali ni turn aku plak balik beraya kat Sabah bersama2 ngan hubby & si khairanku yg berusia 9 bulan utk menyambut Aidilfitri 1430 utk julung2 kali sebagai 1 famili. Bukan aku saja .. bahkan sama ngan setiap insan yg merasai cuma masing2 punya kenangan yg tersendiri ... wah3x bukankah gitu !!! menyambut raya kali ni,takla sempurna mana disebabkan typhoon kat Filipina menyebabkan cuaca jap hujan jap cerah termasuk la khairan mama ni yg x gitu sihat disbbkan demam bulan - nak pandai merangkak, berdiri & berjalan. Manjanya jgn cakap la....x renggang dr mama & papa...cam larian baton plak ... hihihihi tapi ia tetap MERIAH lgpun bak kata pepatah *nothing is prefect* !



Dah la seminggu tu terasa panjang ... campur khairan ngan demamnya, batuk & selsema tapi tetap gagah berbaju melayu....terasa begitu menyentuh naluri keibuan di lubuk atiku ... x sangka juga aku dah bergelar seorg ibu ................ gitu segaknya baby teruna aku ni berbaju melayu !!! @#$5@3$%%$67 mana tak tumpah kuah klu tak ke nasi ... dah papanya pun manis.......huahuahuahuahua
@@ 2 @@
nak bercerita pesal sepupu khairan ni .... kira cam ni la kehidupan seore artis, ke sana ke mari dek dicari paparazzi smpi xde privasi ******* abis dikeliling oleh 14 ore sepupu dia,patutla khairan ni rimas semacam smpi x nak lepas dr tangan mama & papa.........rasa takut diserang oleh "paparazzi"... pas ore ni...ore ni la plak ... gitula klu dah jadi fofular ... terima aje lerr. syukur pd ALLAH memberikan aku zuriat yg baik & comel ... iyer ke? tapi pinggang sakit O ... asyik berpaut aje .....
@@ 3 @@
seminggu juga aku belasah makan durian kampung & gred D24 punya.... fuyooooh .... meletup perut. Adik lelakiku,Miji ambik dr dusun mak mentua dia - no charge punya, makan la smpi meletup perut: sarapan, brunch,lunch,hi-tea,dinner & supper-semuanya DURIAN, D.U.R.I.A.N...durian..durian... dunia seperti ana yg punya !!!!! BEST cam 7-11 plak..anytime bole kopek durian ..... CAYA la !!!!
@@ 4 @@
namanya raya pun ... kena kutip *tol* ni dr makcik, pakcik, saudara mara...bukan slalu balik Sabah ni - alhamdulillah, murah rezeki khairan.... Kutip*tol* sampai ke Kota Belud sambil tego2 apa yg baru di Negeri Sabah. Nak tau ape yg baru...hah sumer ahli2 rombongan kena cirit birit smpi x ikut masa nak guna *mr.Tan*... nasib baikla kat umah tu ade 2 *mr.Tan*, klu tak kes haru biru laporannya. Disebabkan masing2 sibuk nak bercerita pesal sakit perut, tak sedar si khairan ni terjaga dr tidonya...pe lagi mengelongsor la dr katil. Punya la kecut perut aku ni...smpi tergetar2 badanku...gitu la anak yg dikandung 9 bulan dalam perut, dijaga ngan penuh sayang .... tetiba depan mataku tertiarap kat bawah katil .... dah... dah sah dpt flower horn kat dahi...mujur la aku sapu minyak angin & hubby tolong sama juga, nasib baikla khasiat susu ibu ni kaya ngan antibodi jadi x la nampak sgt bengkak & lebamnya *bersticker* lama kat dahi.klu tak hilang kemanisan anakku ni....
@@ 5 @@
Laksa .. L.A.K.S.A ... aku buat juga kuah laksa seperiuk besar cam nak niaga kat pasar malam. almaklum la bukan slalu aku masak kat Sabah ... kena tunggu raya 2011 nnt br aku balik...O!! memang la penat badak tapi turn aku sediakan menu kali ni, ambik yg ringkas aje... tido jgn cakapla .. sejak raya ni. kena bangun kol 3am ... siap gi pasar nak ambik ikan yg fresh dr laut...amin dpt juga! memang sedap gila la kuah laksa ni klu dpt ikan yg segar,xde ler bau sgt...kami pun gi la pajak smpi 5 kg. 10 pagi siap juga laksaku ni ... ingatkah ade yg x pandai makan sbb kuah ikan ... tau2 abis licin- hirup kuah laksa hingga bapa aku pun trus pandai makan .. bertuahnya aku rasa, bole mengembirakan ati bapaku ni ngan hanya semangkuk L.a.k.s.a - yahooooooooo ..
@@ 6 @@
Makan lg, kali kat umah saudara plak...menu utama dia setiap raya ialah sate ayam & daging, makan la sepuas2nya , bape cucuk pun x kira bayo & xde larangan ... gi umah ore ni siap pakai land rover - ade 3 famili kat dlm land rover.... tatau la camana susunan janji tangkap muatnya. hidup ni kena pandai punya. aku biasala .. gred V.I.P sharing ngan ore2 bujang maklum la air-con kena POWER tuk khairan ni. Dlm case ni ade la 5 ore saiz * Babun*(aku kah itu ????) ... dahla umah saudara tu umah kampung siap berkayu2 lg. yg LUCUnya 5 ore ni dilarang ketawa atau berjalan kuat2, bukan pe khuatir akan menyebabkan gegaran yg x sepatutnya. Sbb tu bapa kata...kena gi umah pakcik ni kena pakai no...ikut turn. La pesal bapa x cakap terang2... tp ia akan tetap menjadi 1000 kenangan... ni baru ngan 5 famili datang serentak ..... itu kira baik lg sbb 1 hippo x jadi balik, klu x- mau GAWAT punya.
@@ 7 @@
Sebelum aku balik ke KL...aku sempatla masak tp kecil kecilan aje utk famili sndri .... M.A.K.A.N lg...kuat btul famili ni makan ...mana tak cam HIPPO sumernya! menu yg ringkas tp x sama la rasanya ngan arwah mak aku..masing2 punya air tangan kan...biasala nasi kuning, sambal ayam kering..hubby aku plak masak nasi goreng "ore miskin"nya & kentang kaya....saja nak buat ore2 Sabah terseliur la tu...adik ku plak biasala...fried corned beef bersalut telur........Wah3x makan seakan.... siap ngan ribut PARMA lg tu ....bertmbh la selera ngan keadaan yg sejuk2 dingin tu....nampak meriah cam MEGA SALES plak lunch time....namun disudut ati ... masing2 akan bersedih kerna 1 per 1 famili akan pulang ke LUBUK masing2.....aku la famili yg akan berundur dulu disbbkan abang tua hubby sedang tenat kat HKL, bersyukur keatas illahi kerana memberikan kami peluang utk berjumpa ngan arwah disaat2 akhir. Semoga ROHnya dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

Begitula busynya aku cuti beraya kat Sabah tahun ni, yg tu tak termasuk ngan perisitiwa lucu smpi nangis kuar air hidung, klu ade masa nnt aku cuba blogkannya, Insya ALLAH. klu ade masa, rezeki & umur bolela kita semua berjumpa lg. mana yg aku & famili tak berkesempatan utk beraya, jgnla berkecik ati, simpan aje zakat utk Jr, moga2 tahun depan nnt zakat tu kira double la ..bole tak camtu? disebabkan tahun ni aku br bergelar ibu jd byk yg up dpwn up down turn up left right...bak kata ore2 tua blum senior lg la. Neway utk semua ...Pe2 pun dr diriku, hubby & khairan ***SeLamat HaRi Raya AidiLfItri, Maaf Zahir & Batin***.

Salam Aidilfitri dari : Happyrudy, Naim & Khairan


T E R H A R U Hati kecik ku












Kerja byk yg tak diupdated lg tp aku dpt la 1 blog ni. rasa TABIK btul aku tego blog2 mereka. punyala cute dimasak ngan citer yg btul2 menawan kalbuku, salah satu citer pesal blog baby*ORKED*ni - mengingatkan aku zaman2 kecik dulu as like "Little House on The Prairie" ... so sweet w pinky daisy flowers ... ade lg siap ngan 3000 lebih pengikutnya.... WAH bole jd ahli politik ni. setiap blog yg link antara 1 sama lain mesti tidak menghampakan aku...cukup garam, gula, serbuk kari, santan ... btul2 la marvellous.... membuatkan aku tetap positive thinking. Alhamdulillah, terhibur gak atiku.



Masih di bulan syawal 1430H membuatkan mood raya still terasa lg. Khairan pun terus demam bulan lg. liat ngan nak bangun berdiri, berjalan & petah berbunyi. masa ni la kena focus btul ngan khairan...tego anak mama ni ngan pipi labuhnya terus sejuk ati seore ibu membuatkan MANJA Khairan ni bukan kepalang lg....gitu la klu anak baru seore...sume kat dia. Khairan la abang, khairan la adik, khairan la kakak .... bila lagi nak curahkan kasih sayang pd anak ?????Nnt dah toddle...ligat nak bermain plak, masa tu confirm dah bertukar servis kat papa plak, Mmmmm... gitu pantasnya masa ni berlari. lantas mengingatkan ku yg umur pun dah makin tinggi melangit... sayu rasa ati ku ....wawawawawa.


aku, seorang ibu & isteri .. dah tmbah 1 title plak...hihihihi, takde yg membahagiakan aku dari menyempurnakan tugas tugas 2 title ni. memang membahagiakan klu umah tu *syurga* hingga anak suamiku suka melepak di umah...memang 1 bonus utk diriku ..YAHOOOO. kje kat opis biasala...nak dpt $$$$ jd x bole la ambik penat, stress * tapau* balik umah. mungkin sbb ajaran & pesanan arwah mak yg selalu ku jadikan idola .... ngan nawaitu yg btul, ikhlas dicampur ngan ramuan tanggungjawab, nescaya ngan izinNYA semua akan selesai malah dihadiahkan pahala yg berlimpa2 ganda oleh NYA,cuma tak cukup tangan aje ... klu tak semuanya BERES,PAK! klu terlebih tangan plak nnt dah cam sotong kurita plak ... but it's was challenge cuma BERAT BADAN aku ni x mau turun2 still 77 kg,Huhuhuhuhuhu .








HIDUP ITU INDAH, btul tak ??????
anyone agreed with me ?


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails