Jumaat, 28 Ogos 2009

MagMyPic


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Rabu, 26 Ogos 2009

** Menyusu Khairan Di Bulan Puasa 2009 **



arini aku teringin nak berkongsi pengalaman mengenai penyusuan di bulan posa. Betapa indahnya ramadhan ni yg dtg sekali dlm setahun dlm kalendar islam. aku sebagai umat islam sedar.. bahawa penyusuan ini ni tidakla sama sekali akan menyusahkan aku tuk mengerjakan ibadat posa. Bagi aku dari DIA aku dicipta, kepada DIA juga aku akan kembali. Oleh itu setiap perkara yg berlaku mesti ade nikmat & hikmatnya bak kata ore klu nak seribu daya, klu tak nak seribu dalih. Niat aku cuma nak berkongsi ngan ape yg telah aku lalui.

1-Berpuasa tidakla memberi kesan yg negatif terhadap penyusuan. Ade juga yg bertnya.."adakah aku akan menyusukan khairan di bulan posa ni"? aku menjawab: yes, sudah tentu utk khairanku ni, selagi ade air susu, aku akan tetap menyusu khairan sepenuhnya bersama kasih kasihku ni.

2-Dalam keadaan seperti ni, aku pastikan ngan pengambilan air yg secukupnya disertakan minum susu maka sudah pasti keperluan cecair di dlm badanku ni mencukupi kerana kite akan kehilangan air semasa membuang air kencing so aku make sure akan minum air utk maintainkan kandungan air di dlm badan aku ni dibekalkan ke kilang susu.

3-Rasa syukur sepanjang penyusuan aku ngan berposa kali ni ... blum ade lg aku berdepan ngan DEHIDRASI. cuma aku disiplinkan diri aku utk menjaga kesinambungan bendalir dlm badanku ni seperti:


*aku makan makanan yg berkuah - sup,bubur & oat

*makan buah-buahan

*byk pengambilan makanan yg kaya ngan vitamin C

*aku tetap bangun sahur, x penah lg skip (lgpun sahur tu kan sunat)

*selalu berfikiran positif & yg penting aku GEMBIRA .. HOHOHO

Tiada alasan yg kukuh utk aku tidak menyusukan khairan di bulan posa.Tmbhan lg ngan KEMULIAAN yg diberikan oleh ALLAH kpd aku sebgi seore ibu- hak anak lebih diutamakan TETAPI apa pun yg aku lakukan atas keredhaan ALLAH dan bukannya utk aku nampak mulia di mata manusia.


**** SELAMAT BERPUASA & BERBAHAGIA BERSAMA ANAK TERCINTA ****




Selasa, 25 Ogos 2009

... Kembalinya Vantage ...


Vantageku .. MMMmmmm nampaknya iniler sebahagian dr koleksi vantage yg muat dlm almari kaca ni. kkdng tu puas ati tego umah. rasa teramat amat nyaman, aman, sejuk, happy aje ngan collection vantage ni wlupun price dia bukan sembarangan tp bagi aku tetap berpuas ati & merasa cukup happy bila nmpk hasilnya.
Wlupun ada sesetengah ore yg tatau ape itu V.A.N.T.A.G.E, aku tetap ngan Toys aku ni. Biarler mereka terjun ngan labu2nya. Aiman x kisah!
Cuma masa preggy tu ... baby aku kurang minat ngan bunga2....so STORE ler tempat Toys aku "bersemadi" ngan PEACE.
Akhirnya, aku pun mencari vantage2 aku ini 1 per 1.
aku cuci, lap ... aku susun cantik2 dlm almari kaca ni. BERSEMANGAT & rasa bersalah aku "semadi"kan Vantage aku ni dlm STORE.
Ngan kehadiran Khairan (8 mnths) aku tetap menasihati anakku....agar JGN DIUSIK TOYS mama ni... alhamdulillah..anak yg baik khairan ni...TQ,anak mama.


Isnin, 24 Ogos 2009

**Cerita2 lama**

Dah kenyang melantak , bernyanyi .. masa tuk go home sumer. Khairan pun dah berbunyi2 nak tido. so far .. 1st time khairan kuar mlm ni...kesian baby mama...mesti ngantok dah ni. Ngantuk pun sempat gak posing jap.


Picture was taken on May,31st at Restaurant Tasik Nelayan with Papa ofismates.
Byk makan seafood tp aku x kenyang2 nak makan sbb byk pit stop nak tego khairan.
Dulu makan romantik aje ngan papa ..asyik ber2 2. Wow... since baby teruna mama ni dah besar, dun say honeymooners ngan papa... now dia dah take charge it. kena makan ber3 dah.

So far thanks to ALLAH SWT coz mama & papa x perlu kje keras jaga khairan, cukup makan, cukup susu, cukup main...alhamdulillah .. good boy ler dia.

**Khairan Mama**

nak buape arini hah ?

Boringnyer, da da da du du berr..berr


mana mama ni ? khairan nak jatuh dah!



mainan ape ni...x gerak langsung pun...?



Kali ini block kena belasah.......




Ahad, 23 Ogos 2009

luCu TapI menYentUh AtiKu


ade citer yg mencuit ati & membuat aku rasa bersalah terhadap baby teruna aku ni. al-maklumler timetable papa khairan ni punyaler penuh cam obama punya schedule...padahal aku ni * datin ruby* tau...( nama glamour aku tu ) pun x sebusy papa khairan ni. EEEeeeee!

al kisahnya pasal H1N1 ni yang semakin menular kat msia.... wlupun khairan ni mendapat full susu ibu yg kaya ngan antibodi tp aku tetap x nak ambik risiko tuk kuar......setelah dipikir masak2 last but not least kata sepakat aku & hubby demi kesihatan & keselamatan khairan, JAWAPAN : duk umah aje . Hinggaler 1 ari ... dia dah bored sgt kerana aku dok kata jap2 lg ... jap lg .... siap pakai baju jalan & topi kesayangan AKHIRNYA tersnap ler gambar seperti di bawah ini:





***Dah Tidur***

Jumaat, 21 Ogos 2009

// Jualan Bunga //

TQ kerana sudi menjenguk gerai **Jualan Bunga** datin Ruby yg x seberapa ni. maklumler since ade baby teruna ni...masa yg ade slalu tersekat2 nak buat Blog.
Actually, xde pe2 pun cuma dah x larat nak jaga bunga2 ni sume.tmbhan lg dah out of spaces so aku pun merelakan atiku tuk menjual bunga2 kpd sesiapa yg sudi "menjaga"nya sebgimana bunga2 ni menyerikan living room umahku pd 1 ketika dulu.
aku xde ler nak mengharap utk dptkan profit pun cuma cukup la bagi aku jika semua bunga2ku ni bertuan.
herge aku tak tetap..janji ade ore minat nak take over dr aku... aku sudi discuss pasal price dia. cuma ade 2 aje yg aku minta tolong : aku x sediakan pengantaran so kena dtg ambk kat STORE aku kat PJ 16 dan ade la less dlm 30% ...Hi Hi Hi










LinkWithin

Related Posts with Thumbnails