Jumaat, 19 Mac 2010

Aku & Breastfeeding

Aku ni x marah cuma sekadar berkongsi ngan soalan soalan BF (Breastfeeding) = sape2 pun yg bakal atau dah dpt title nama IBU, pasti merasai pengalaman BF. . . x kira la dpt BF ngan exclusive atau TIDAK = sumernya kerja Allah, Yg importantnya kisah sayang ibu pd anaknya, jika seorg ibu tu mmg berniat utk susukan bayinya, insyaAllah si ibu akan dpt BF setelah melahirkan cahayamatanya. Ade atau sikitnya air susu ini, jgn dipertikaikan... klu demandnya tinggi tentu supply pun banyak .. itulah KENYATAAN yg harus diakui.
Biasanya aku dpt soalan2 berbunyi seperti ni:

"Nape x bagi susu formula lagi?

"Tak boring ker still bagi susu badan?"

"Still susu badan lg ker?"

"You masih bagi ... hah,nnt ur baby aah still want it ..!!"



My answers is:


"Susu badan ni takkan sama kebaikkannya ngan susu formula",itulah kata kata magic dari hubby aku yg slalu aku putar2kan.

Neway ... klu nak tau lebih details lg ... jom la baca kat http://www.susuibu.com/.

T e r i n g a t di saat saat menaiki takhta ibu dimana hubby aku lebih prihatin dlm bab penyusuan ...

selepas bbape jam,aku melahirkan Khairan, hubby minta aku susukan Khairan coz katanya yg 1st tu adalah yg TERBAIK sekali .... alhamdulillah, syukuran kerana dari SAAT tu smpi la ke arini, khairan dah menjangkau ke usia 1yr 3mnths = aku still BFkan dia tanpa campuran susu formula, insyaAllah dengan izinNYA ,aku cuba BF hingga usianya 2 tahun pada 15/12/2010 ... ... ... ...



Ini lah wajah Khairan for 1st time after aku susuinya = betapa bersinar cahaya matanya apabila kenikmatan susu ibu mengalir ke tubuhnya... Amin amin
~ Maha kaya Kuasa Allah SWT ~

Antara koleksi2 pic aku setelah anakanda, Khairan KENYANG nga susu ibu, dari wajahnya terpapar kasih sayangku meyusuinya wlupun MASA ini, aku kena BERALAH ngan saiz badanku demi KASIHku pada Khairan.








Bila aku lihat ols these pic & aku terpikir dan x faham nape ore2 tnya soalan camtu dan BF ni cam menyusahkan ...

Klu susu ibu tu TAK bagus, x kan Allah SWT nak buat benda tu ..??


Untunglah aku punya Hubby yang slalu mengingati & menyokong aku .. Thanks ya, papa.






1 ulasan:

  1. Salam Rudy...

    akak pun sokong saper2 yg sedang atau berniat nk BF anak..... akak x malu mengaku yg anak akak BF sampai umor 4 years n alhamdulillah anak2 yg BF ni antibodi dia kuat.... jarang berjangkit demam dari rakan sekolah..... kalo demam pun ada la dlm 2 kali setahun jer..... dan mcm2 keistimewaan lagi utk ibu2 yg BF juga anak2....

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails